Εκτύπωση

Η Χορωδία Παραδοσιακού Δημοτικού Τραγουδιού ιδρύθηκε το 1978 από ανθρώπους εραστές της παράδοσης και του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού και με σκοπό τη διάσωση και διάδοση αυτού στην αυθεντική του μορφή, αφού σύμφωνα με τα πιστεύω των ιδρυτών της, το παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι αποτελεί εθνική κληρονομιά.

     Από τον Απρίλιο του 1978, η Χορωδία αποτελεί τμήμα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» και μάλιστα από τα πιο δραστήρια. Στο ξεκίνημά της ήταν η μοναδική χορωδία σε περιφερειακό τουλάχιστον επίπεδο με ρεπερτόριο το γνήσιο δημοτικό τραγούδι. Γι’ αυτό και η δράση της αλλά και η φήμη της έφτασε σε αρκετές περιοχές της πατρίδας μας (Ιωάννινα, Πρέβεζα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πάτρα, Αθήνα κ.α.) όπου σε κάθε της εμφάνιση αποσπούσε κολακευτικά σχόλια. Κι αυτό το κατάφερε γιατί μέχρι και σήμερα υπηρετεί το δημοτικό τραγούδι μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες των μελών της, οι οποίοι είναι απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας με ιδιαίτερη αγάπη, μεράκι και ζήλο γι’ αυτό που κάνουν.

     Πρωτεργάτης και επί σειρά ετών διευθυντής της υπήρξε ο δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής και Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Ευάγγελος Πλακιάς.

     Σε μια εποχή όπου παρατηρείται κάθε είδους παραποίηση του παραδοσιακού μας τραγουδιού, η χορωδία του Συλλόγου λειτουργεί σαν μια όαση, γι’ αυτό και το κοινό της πόλης της Άρτας έχει δεχθεί με μεγάλη ικανοποίηση και έχει χειροκροτήσει από την αρχή αυτήν την προσπάθεια. Επιθυμία μας είναι να προσέλθουν νέοι άνθρωποι – συνεχιστές, ώστε να μην μαραθεί ένα σπουδαίο κοινωνικό και πολιτιστικό αγαθό που με τόσο κόπο άνθισε στον τόπο μας.