Εκτύπωση

 Το Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου επιχειρεί  την  έρευνα του « μικρού », την ανακάλυψη της ταυτότητας του τοπικού, του λαϊκού πολιτισμού, όπως αθέατα και ευγενικά οικοδομείται από τον άνθρωπο στις διακριτικές διαδρομές του μέσα στον ιστορικό  χρόνο.

   Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1978  με ένα μικτό χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών. Κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα παρουσίας του πραγματοποίησε πολυάριθμες εμφανίσεις τόσο στις πόλεις της Ελλάδας,  όσο και του εξωτερικού και απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις.

       Σήμερα το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου αποτελείται από τμήματα παιδικά και εφηβικά,  ενήλικων αρχαρίων, γυναικών και μικτό.

       Διατηρεί συλλογή παραδοσιακών στολών ( ανάμεσά τους και αυθεντικές ) από διάφορες περιοχές της Ελλάδος,  διαθέτει συλλογή τοπικών τραγουδιών,  καθώς και βιβλία παραδοσιακής μουσικής και λαογραφίας. Αρδεύοντας από τα νερά του χρόνου πολύτιμο υλικό από τα έθιμα και τις  παραδόσεις   της περιοχής μας αναβιώνει  αποκριάτικα δρώμενα   και στους δρόμους της πόλης ξαναβγαίνουν οι μπαντίδοι,      ο  Πανάρατος, το γαϊτανάκι, ο γενίτσαρος, οι νύφες, ο αράπης, οι μπαούτες, η γκαμήλα,  οι 7 δυνάμεις, ο ξυλοπόδαρος, οι γιατρούδες, ακούγονται σατιρικά δίστιχα και τετράστιχα και τόσα άλλα.

    Κυρίως στόχος του χορευτικού τμήματος είναι η διατήρηση των παραδοσιακών αξιών , η ανάπτυξη κάθε μορφής πολιτισμού μέσα από τη διοργάνωση σεμιναρίων, φεστιβάλ, διαλέξεων και άλλων εκδηλώσεων, τη δημοσίευση άρθρων, την έκδοση βιβλίων,CD,DVD, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση των νέων ώστε να έρθουν σε επαφή με την παράδοση, τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που προβάλλουν το ζωντανό κομμάτι της  παράδοσης,  αλλά και  σε εθνικές επετείους, τοπικές εορτές, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και άλλες εκδηλώσεις.    Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα εμφανίσεων  με χορούς και τραγούδια απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας,  με ιδιαίτερη έμφαση στη περιοχή της Ηπείρου.

      Με απόλυτη συνέπεια στο ιδανικό που υπηρετεί, δηλαδή στη διατήρηση και διάδοση της λαϊκής μας μουσικοχορευτικής παράδοσης, έχει εξασφαλίσει την ηθική δικαίωση πανελλαδικά. Από το 1996 διοργανώνει με απόλυτη επιτυχία  Φεστιβάλ με τίτλο   «ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΧΟΡΟΣ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ», το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής μας, στο οποίο συμμετέχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και  καταξιωμένοι καλλιτέχνες της δημοτικής μας μουσικής  παράδοσης, με στόχο την ανάπτυξη της φιλίας κα της συνεργασίας των πολιτιστικών συλλόγων.  Είτε αγκαλιάζει τους δημοτικούς  χορούς και τα τραγούδια από όλη την Ελλάδα, είτε παραμένει στην Ήπειρο και στην Άρτα προβάλλοντας την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση, είτε μπαίνει στους κύκλους της ζωής  και στις λεπτομέρειες της κάθε μέρας, το Φεστιβάλ του Συλλόγου  επιμένει να αντιστέκεται στην ευκολία του συνηθισμένου και στην παραχάραξη.

  Το χορευτικό του Συλλόγου  έχει εμφανιστεί σε διοργανώσεις και φεστιβάλ Δήμων και Νομαρχιών.

   Από το διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ νεολαίας Ηπείρου το 1985 έως  και το διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ νεολαίας στην    Κατάνια  Σικελίας το 1987 και σε  διεθνή Φεστιβάλ στην :

  • Ιταλία
  • Ουγγαρία
  • Κύπρο
  • Τουρκία

         Ο νυν  πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Κουτσούμπας ήταν αυτός που πρωτο- λειτούργησε το χορευτικό τμήμα,  διατέλεσε επί σειρά ετών  χοροδιδάκαλος και συνέβαλε σημαντικά στην προώθησή του.

          Σήμερα   χοροδιδάσκαλοι  των τμημάτων του Συλλόγου είναι οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής  ο κ. Νίκος  Λιόντος  και η κ. Μαριάνθη Χάρου.