Εκτύπωση

Στις 2 Οκτώβρη 1900 υπεβλήθη υπόμνημα από τρεις Αρτινούς, τους Κατσαδήμα, Μυλωνά και Ρίγγα, στον πρόεδρο του Συλλόγου «περί ιδρύσεως θεάτρου  αποτελούντος αναπόσπαστον τμήμα του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» και έτσι το 1903 ιδρύθηκε ο Δραματικός Σύλλογος Άρτας, που παρουσίασε διάφορα θεατρικά έργα.Οι βαλκανικοί πόλεμοι του 1912-13, η Μικρασιατική καταστροφή και άλλα γεγονότα εμπόδισαν τη συνέχιση της θεατρικής προσπάθειας.

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας, το 1939 ο «ΣΚΟΥΦΑΣ» ανέβασε στο νεόδμητο τότε κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ τα «Αρραβωνιάσματα» του Δ. Μπόγρη. Το 1951 ανέβασε για δεύτερη φορά τα Αρραβωνιάσματα, ενώ το 1953 παρουσίασε τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Φώτου Πολίτη και το 1955 το «Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου.

Το 1956 ο «ΣΚΟΥΦΑΣ» γιορτάζοντας τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του, ανέβασε στον ΟΡΦΕΑ το «Γεφύρι της Άρτας» του Γιώργου Θεοτοκά. Μάλιστα ο τότε Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Παπαβασιλείου  έγραψε σχετικά : «παίζεται για πρώτη φορά το έργο στην ιδιαίτερη πατρίδα του θρύλου και της θυσίας στην Άρτα …». Το 1964 παρουσίασε το έργο «Το νησί της Αφροδίτης».

Ακολούθησε ένα διάστημα θεατρικής αδράνειας μέχρι και τις 25 Ιουνίου 1986, που ψηφίστηκε ο «Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Θεάτρου – Κινηματογράφου», ο οποίος περιέλαβε την ίδρυση Θεατρικής Σχολής, Σκηνοθεσίας, Σκηνογραφίας, Παιδικού Τμήματος Θεάτρου, κλπ. Έκτοτε οργανώθηκαν παραστάσεις, αλλά η λειτουργία του θεατρικού τμήματος έχει διακοπεί κατά καιρούς εξαιτίας οικονομικών και τεχνικών προβλημάτων. Παρόλα αυτά η προσπάθεια για οργάνωση και ανανέωσή του θεατρικού τμήματος συνεχίζεται από τα μέλη του Συλλόγου.