Εκτύπωση

Το Φιλολογικό τμήμα έχει στο ενεργητικό του μια σειρά από εκδηλώσεις ιστορικού, κοινωνικού, επιστημονικού, λαογραφικού, πνευματικού περιεχομένου που διοργανώθηκαν στην αίθουσα της πνευματικής στέγης του «ΣΚΟΥΦΑ». Έχει επίσης την ευθύνη για τη διοργάνωση διαφόρων εκθέσεων (βιβλίου, ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτών, αντικειμένων), διαλέξεων, συνεδρίων ή συμποσίων, πανελλαδικού ή διεθνούς χαρακτήρα. Αρκετές φορές συνεργάστηκε με άλλους φορείς (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμο, Εκπαιδευτικά ιδρύματα, άλλους Συλλόγους) για την πραγματοποίηση ανάλογων εκδηλώσεων.

           Σαν πιο χαρακτηριστικές, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τις εξής εκδηλώσεις:

-        Διεθνές Συμπόσιο για το Δεσποτάτο της Ηπείρου

-        Διεπιστημονικό σεμινάριο φιλοσοφικής έρευνας «ΣΚΟΥΦΑΣ»

-        Φιλοσοφικό Συμπόσιο με θέμα «Παράδοση και Δημιουργία»

-        Παρουσίαση των πρακτικών του Διεθνούς Συμποσίου για το Δεσποτάτο της Ηπείρου

-        Διάλεξη – Ομιλία με θέμα «Η μοναδική διήγηση του Μαξίμου Γραικού –αναφορά σε Ελληνικό χρονικό» από τον κ. Κ. Τσιλιγιάννη

-        Διημερίδα με θέμα «Η Ελληνική Γλώσσα και τα μέσα Επικοινωνίας»

-        Προβολή ταινιών από το Φεστιβάλ Δράμας

-        Διάλεξη με θέμα «Εθνικισμός – Σωβινισμός – Ρατσισμός» από τον κ. Σ. Καργάκο

-        Συναυλία χορωδίας Αμερικανικού Κολλεγίου

-        Συμπόσιο με θέμα «Η ιστορία και ο πολιτισμός του Δεσποτάτου της Ηπείρου»

-       Διάλεξη με θέμα «Θεατρικές παραστάσεις στην Αρχαία Ελλάδα έξω από την Αθήνα» από τον κ. Θ. Παππά, Καθηγητή Ιονίου Πανεπιστημίου

-      Συναυλία παιδικών χορωδιών Συλλόγων Φίλων Πολυφωνικής Μουσικής Ιωαννίνων και ΙΣΚΡΑ Πνευματικού Κέντρου Καζανλάκ Βουλγαρίας

-        Έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής των Γ. Νάκου – Δ. Τσιρογιάννη

-        Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κοινωνικά προβλήματα στην εποχή της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης»

-        Ομιλία με θέμα «Καριοφίλι – Πετραχείλι» από τον π. Γ. Μεταλληνό, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών

-        2ο Διεθνές Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο για τη Βυζαντινή Άρτα και την περιοχή  της

 

Εκτύπωση

Η Χορωδία Παραδοσιακού Δημοτικού Τραγουδιού ιδρύθηκε το 1978 από ανθρώπους εραστές της παράδοσης και του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού και με σκοπό τη διάσωση και διάδοση αυτού στην αυθεντική του μορφή, αφού σύμφωνα με τα πιστεύω των ιδρυτών της, το παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι αποτελεί εθνική κληρονομιά.

     Από τον Απρίλιο του 1978, η Χορωδία αποτελεί τμήμα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» και μάλιστα από τα πιο δραστήρια. Στο ξεκίνημά της ήταν η μοναδική χορωδία σε περιφερειακό τουλάχιστον επίπεδο με ρεπερτόριο το γνήσιο δημοτικό τραγούδι. Γι’ αυτό και η δράση της αλλά και η φήμη της έφτασε σε αρκετές περιοχές της πατρίδας μας (Ιωάννινα, Πρέβεζα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πάτρα, Αθήνα κ.α.) όπου σε κάθε της εμφάνιση αποσπούσε κολακευτικά σχόλια. Κι αυτό το κατάφερε γιατί μέχρι και σήμερα υπηρετεί το δημοτικό τραγούδι μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες των μελών της, οι οποίοι είναι απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας με ιδιαίτερη αγάπη, μεράκι και ζήλο γι’ αυτό που κάνουν.

     Πρωτεργάτης και επί σειρά ετών διευθυντής της υπήρξε ο δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής και Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Ευάγγελος Πλακιάς.

     Σε μια εποχή όπου παρατηρείται κάθε είδους παραποίηση του παραδοσιακού μας τραγουδιού, η χορωδία του Συλλόγου λειτουργεί σαν μια όαση, γι’ αυτό και το κοινό της πόλης της Άρτας έχει δεχθεί με μεγάλη ικανοποίηση και έχει χειροκροτήσει από την αρχή αυτήν την προσπάθεια. Επιθυμία μας είναι να προσέλθουν νέοι άνθρωποι – συνεχιστές, ώστε να μην μαραθεί ένα σπουδαίο κοινωνικό και πολιτιστικό αγαθό που με τόσο κόπο άνθισε στον τόπο μας.

Εκτύπωση

Στις 2 Οκτώβρη 1900 υπεβλήθη υπόμνημα από τρεις Αρτινούς, τους Κατσαδήμα, Μυλωνά και Ρίγγα, στον πρόεδρο του Συλλόγου «περί ιδρύσεως θεάτρου  αποτελούντος αναπόσπαστον τμήμα του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» και έτσι το 1903 ιδρύθηκε ο Δραματικός Σύλλογος Άρτας, που παρουσίασε διάφορα θεατρικά έργα.Οι βαλκανικοί πόλεμοι του 1912-13, η Μικρασιατική καταστροφή και άλλα γεγονότα εμπόδισαν τη συνέχιση της θεατρικής προσπάθειας.

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας, το 1939 ο «ΣΚΟΥΦΑΣ» ανέβασε στο νεόδμητο τότε κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ τα «Αρραβωνιάσματα» του Δ. Μπόγρη. Το 1951 ανέβασε για δεύτερη φορά τα Αρραβωνιάσματα, ενώ το 1953 παρουσίασε τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Φώτου Πολίτη και το 1955 το «Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου.

Το 1956 ο «ΣΚΟΥΦΑΣ» γιορτάζοντας τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του, ανέβασε στον ΟΡΦΕΑ το «Γεφύρι της Άρτας» του Γιώργου Θεοτοκά. Μάλιστα ο τότε Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Παπαβασιλείου  έγραψε σχετικά : «παίζεται για πρώτη φορά το έργο στην ιδιαίτερη πατρίδα του θρύλου και της θυσίας στην Άρτα …». Το 1964 παρουσίασε το έργο «Το νησί της Αφροδίτης».

Ακολούθησε ένα διάστημα θεατρικής αδράνειας μέχρι και τις 25 Ιουνίου 1986, που ψηφίστηκε ο «Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Θεάτρου – Κινηματογράφου», ο οποίος περιέλαβε την ίδρυση Θεατρικής Σχολής, Σκηνοθεσίας, Σκηνογραφίας, Παιδικού Τμήματος Θεάτρου, κλπ. Έκτοτε οργανώθηκαν παραστάσεις, αλλά η λειτουργία του θεατρικού τμήματος έχει διακοπεί κατά καιρούς εξαιτίας οικονομικών και τεχνικών προβλημάτων. Παρόλα αυτά η προσπάθεια για οργάνωση και ανανέωσή του θεατρικού τμήματος συνεχίζεται από τα μέλη του Συλλόγου.

Εκτύπωση

 Το Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου επιχειρεί  την  έρευνα του « μικρού », την ανακάλυψη της ταυτότητας του τοπικού, του λαϊκού πολιτισμού, όπως αθέατα και ευγενικά οικοδομείται από τον άνθρωπο στις διακριτικές διαδρομές του μέσα στον ιστορικό  χρόνο.

   Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1978  με ένα μικτό χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών. Κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα παρουσίας του πραγματοποίησε πολυάριθμες εμφανίσεις τόσο στις πόλεις της Ελλάδας,  όσο και του εξωτερικού και απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις.

       Σήμερα το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου αποτελείται από τμήματα παιδικά και εφηβικά,  ενήλικων αρχαρίων, γυναικών και μικτό.

       Διατηρεί συλλογή παραδοσιακών στολών ( ανάμεσά τους και αυθεντικές ) από διάφορες περιοχές της Ελλάδος,  διαθέτει συλλογή τοπικών τραγουδιών,  καθώς και βιβλία παραδοσιακής μουσικής και λαογραφίας. Αρδεύοντας από τα νερά του χρόνου πολύτιμο υλικό από τα έθιμα και τις  παραδόσεις   της περιοχής μας αναβιώνει  αποκριάτικα δρώμενα   και στους δρόμους της πόλης ξαναβγαίνουν οι μπαντίδοι,      ο  Πανάρατος, το γαϊτανάκι, ο γενίτσαρος, οι νύφες, ο αράπης, οι μπαούτες, η γκαμήλα,  οι 7 δυνάμεις, ο ξυλοπόδαρος, οι γιατρούδες, ακούγονται σατιρικά δίστιχα και τετράστιχα και τόσα άλλα.

    Κυρίως στόχος του χορευτικού τμήματος είναι η διατήρηση των παραδοσιακών αξιών , η ανάπτυξη κάθε μορφής πολιτισμού μέσα από τη διοργάνωση σεμιναρίων, φεστιβάλ, διαλέξεων και άλλων εκδηλώσεων, τη δημοσίευση άρθρων, την έκδοση βιβλίων,CD,DVD, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση των νέων ώστε να έρθουν σε επαφή με την παράδοση, τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που προβάλλουν το ζωντανό κομμάτι της  παράδοσης,  αλλά και  σε εθνικές επετείους, τοπικές εορτές, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και άλλες εκδηλώσεις.    Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα εμφανίσεων  με χορούς και τραγούδια απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας,  με ιδιαίτερη έμφαση στη περιοχή της Ηπείρου.

      Με απόλυτη συνέπεια στο ιδανικό που υπηρετεί, δηλαδή στη διατήρηση και διάδοση της λαϊκής μας μουσικοχορευτικής παράδοσης, έχει εξασφαλίσει την ηθική δικαίωση πανελλαδικά. Από το 1996 διοργανώνει με απόλυτη επιτυχία  Φεστιβάλ με τίτλο   «ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΧΟΡΟΣ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ», το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής μας, στο οποίο συμμετέχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και  καταξιωμένοι καλλιτέχνες της δημοτικής μας μουσικής  παράδοσης, με στόχο την ανάπτυξη της φιλίας κα της συνεργασίας των πολιτιστικών συλλόγων.  Είτε αγκαλιάζει τους δημοτικούς  χορούς και τα τραγούδια από όλη την Ελλάδα, είτε παραμένει στην Ήπειρο και στην Άρτα προβάλλοντας την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση, είτε μπαίνει στους κύκλους της ζωής  και στις λεπτομέρειες της κάθε μέρας, το Φεστιβάλ του Συλλόγου  επιμένει να αντιστέκεται στην ευκολία του συνηθισμένου και στην παραχάραξη.

  Το χορευτικό του Συλλόγου  έχει εμφανιστεί σε διοργανώσεις και φεστιβάλ Δήμων και Νομαρχιών.

   Από το διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ νεολαίας Ηπείρου το 1985 έως  και το διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ νεολαίας στην    Κατάνια  Σικελίας το 1987 και σε  διεθνή Φεστιβάλ στην :

  • Ιταλία
  • Ουγγαρία
  • Κύπρο
  • Τουρκία

         Ο νυν  πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Κουτσούμπας ήταν αυτός που πρωτο- λειτούργησε το χορευτικό τμήμα,  διατέλεσε επί σειρά ετών  χοροδιδάκαλος και συνέβαλε σημαντικά στην προώθησή του.

          Σήμερα   χοροδιδάσκαλοι  των τμημάτων του Συλλόγου είναι οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής  ο κ. Νίκος  Λιόντος  και η κ. Μαριάνθη Χάρου.

Εκτύπωση

Δυο χρόνια μόλις μετά την ίδρυση του Μ/Φ  Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ»  το 1898, το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση Φιλαρμονικής.Παρήγγειλε όργανα στον οίκο Μίλλερ της Βιέννης και προσέλαβε ως πρώτο μουσικό τον Νικ. Παναγόπουλο. Στο μεταξύ υπήρχε μια κατάσταση γενικής ευφορίας όσο αφορά στην ευόδωση των στόχων, αφού  η νεολαία της Άρτας «έτρεχε» να μάθει μουσική.Η πρώτη δημόσια  εμφάνιση έγινε  θριαμβευτικά με σαράντα όργανα. Η Φιλαρμονική έδωσε συναυλίες, συμμετείχε σε εκδηλώσεις και σε εθνικές γιορτές, με επικεφαλής σπουδαίους αρχιμουσικούς, τον Ν. Ρομποτή, τον Μ. Μάστορη, τον Μανάντερο.

Στο πέρασμα των χρόνων η Φιλαρμονική και η Μουσική Σχολή του «ΣΚΟΥΦΑ»  αγκαλιάστηκαν από την Αρτινή κοινωνία. Εδώ ανοίγονταν πλατείς ορίζοντες για τα Αρτινόπουλα, μια και πέρα από τη μουσική παιδεία που διδάσκονταν δωρεάν, πολλά απ’ αυτά στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά στελεχώνοντας τις Στρατιωτικές  Μπάντες, αλλά και συμμετέχοντας σε πολλές ορχήστρες ποικίλης μουσικής σε όλη την Ελλάδα.

     Στις δεκαετίες του ’50 και ’60 η Φιλαρμονική βρισκόταν στο απόγειό της. Εξαίρετοι Αρχιμουσικοί διεύθυναν πολύ καλούς μουσικούς και γι’ αυτό δίκαια χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη Φιλαρμονική της Στεριανής Βορειοδυτικής Ελλάδας εκείνης της περιόδου.

Σήμερα η Φιλαρμονική εξακολουθεί να συμμετέχει σε εθνικές και θρησκευτικές τελετές, τόσο στα όρια του νομού μας, όσο και αλλού στην Ελλάδα.. Επίσης, στη Φιλαρμονική εξακολουθεί να διδάσκεται δωρεάν η Μουσική Τέχνη, προσφέροντας έτσι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης για τους νέους.