Εκτύπωση

   Ας κάνουμε μαζί ένα ταξίδι στο χρόνο. Ένα ταξίδι που βάζει στη ζωή μας τη ζώσα ιστορία.  Παρακολουθώντας την ιστορική πορεία του  Μ/Φ Συλλόγου « ΣΚΟΥΦΑΣ » είναι σαν να ζούμε την ιστορία του τόπου μας, έτσι καθώς δένονται αξεδιάλυτα οι διαδρομές του. Βίοι παράλληλοι, κύκλοι ομόκεντροι.  Χρόνος δραπέτης είναι το ταξίδι στο χτες, χρόνος δικός μας και όχι μετρημένος με ωροδείχτες και ημερολόγια. Ο χρόνος είναι η μνήμη μας.

     «  Βρισκόμαστε στο 1896. Αν και πέρασαν 15 χρόνια από τότε που οι  τελευταίοι Τούρκοι  στρατιώτες διάβηκαν το γιοφύρι κι άφησαν την Άρτα ελεύθερη, τα σημάδια της μακρόχρονης τούρκικης παρουσίας εξακολουθούν να υπάρχουν. Το ρολόι  χτυπάει ακόμη τις 12 στις 6 το πρωί. Ο στρατώνας έχει ακόμη στις τέσσερις άκρες του τα παρατηρητήρια πύργους. Η σημερινή πλατεία Σκουφά είναι  καπνοτόπι. Ο κεντρικός δρόμος της Άρτας είναι ένα σοκάκι με πολλές στροφές και γωνίες, με χαμόσπιτα από δω κι από κει, που δεν έχουν ούτε μπουχαρί για να βγει ο καπνός. Ο δρόμος κόβεται από ρέματα  σκεπασμένα με ξυλογέφυρες. Ο νυχτερινός φωτισμός είναι ανύπαρκτος και μονάχα 30-40 φανάρια πετρελαίου πασχίζουν να φωτίσουν όλη την πόλη.

   Εδώ σ’  αυτή την πόλη, στις 6 Απριλίου 1896, ημέρα Σάββατο και ώρα 5 το απόγευμα στο σπίτι του Κων/νου Ξανθόπουλου, διευθυντή του υποκαταστήματος της Ηπειροθεσσαλικής Τράπεζας στην Άρτα, ιδρύεται ο  « Ηπειρωτικός Σύλλογος Άρτης ο Σκουφάς ».    

   Χαρακτηριστικά  γραφόταν στο πρώτο πρακτικό του Συλλόγου: «…   κοινη απεφάσισαν την διά παντός μέσου  βελτίωσιν  των τε μελων του Συλλόγου και του λαου δια στεγάσεως και διατηρήσεως γυμνστηρίου, δια στεγάσεως σχολείου μουσικού και καταρτισμού ορχήστρας  εκ πνευστών και εγχόρδων οργάνων, δια καταρτισμού βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου, δια δημοσίων μαθημάτων και αναγνωσμάτων και δια παντός άλλου μέσου, όπερ ήθελεν κριθή πρόσφορον προς τον σκοπόν του Συλλόγου».

    Ταυτόχρονα τα μέλη του Συλλόγου δραστηριοποιούνται  για τη συγκρότηση Βιβλιοθήκης. Το Μάη του 1898 λαμβάνεται η οριστική απόφαση για τη δημιουργία της Φιλαρμονικής. Στις 21 Μάη 1899 η Φιλαρμονική κάνει την παρθενική της εμφάνιση.   

     Από το 1896 μέχρι σήμερα η προσφορά του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» υπήρξε μεγάλη. Πρωτοστάτησε σε κάθε εθνική, κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική εκδήλωση  της Άρτας και του Νομού γενικότερα. Μεγάλη επίσης υπήρξε και η συμμετοχή του σε  εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα περισσότερο από 110 χρόνια ζωής του συνεργάστηκε με πνευματικά και πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας μας και πρόσφερε αξιόλογο πνευματικό και πολιτιστικό έργο. Έχει οργανώσει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση διεθνή και πανελλήνια συνέδρια, καθώς επίσης και το ετήσιο πανελλήνιο φεστιβάλ « ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΧΟΡΟΣ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ ». Όλες οι εκδηλώσεις συνδέονται με την ιστορία, τον πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του, την παράδοση  και το περιβάλλον.  

     Λειτουργούσε  θεατρικό εργαστήρι ελευθέρων σπουδών, ενώ  η παιδική σκηνή ανέβαζε  θεατρικές παραστάσεις και έδινε  παραστάσεις  κουκλοθεάτρου στα χωριά, γίνονταν μαθήματα στο τμήμα Κινηματογράφου – Τηλεόρασης και Θεάτρου, στο Τμήμα Καραγκιόζη, στο παιδικό θέατρο, στο τμήμα λαϊκών παραδοσιακών οργάνων.

Διοργανώνει  Διεθνή  Συνέδρια και Συμπόσια που προβάλλουν την τοπική ιστορία και τον Πολιτισμό, προκηρύσσει τα Μπαρμπαστάθεια βραβεία  και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού  αναλαμβάνει  και μέχρι σήμερα  το Παράρτημα της Μαθηματικής Εταιρείας στην Άρτα,  απονέμει  τα  Αγραφιώτεια Βραβεία, με τα οποία τιμώνται  Αρτινοί που διέπρεψαν στα γράμματα και στις τέχνες, καθώς και οι πρωτεύσαντες μαθητές των Λυκείων της πόλης.

Για την προσφορά του ο Σύλλογος βραβεύτηκε:

-         από την Ακαδημία Αθηνών το 1975,

-         από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 1997,

-         από τον Πνευματικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» Αθηνών και

            -       από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ηπειρωτών Ελλάδας.

Ο «ΣΚΟΥΦΑΣ» στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, στο οποίο, εκτός των γραφείων του Συλλόγου, υπάρχει και  αίθουσα διαλέξεων και θεάτρου χωρητικότητας 300 θέσεων, που καλύπτει – πέραν των αναγκών του Συλλόγου – και τις ανάγκες όλων των κοινωνικών φορέων της περιοχής μας.

Μετά από μελέτες και σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμια της Κάτω Ιταλίας οργάνωσε δυο μουσεία, τα οποία στεγάζονται σε ιδιόκτητα νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια: το Λαογραφικό Μουσείο, που βρίσκεται δίπλα στο ιστορικό Γεφύρι και το Ιστορικό  Μουσείο, απέναντι  από τη μεγαλοπρεπή βυζαντινή εκκλησία της Παρηγορήτισσας.

Επίσης, διαθέτει Βιβλιοθήκη με 30.000 βιβλία, μοναδική στην πόλη της Άρτας και από τις πιο αξιόλογες πανελλαδικά, λόγω των σπανιότατων εκδόσεών της. Στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο νεοκλασικό κτίριο. Συνεργάζεται με Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της Ελλάδας και την επισκέπτονται  καθηγητές και φοιτητές  από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας, καθώς επίσης και καθηγητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού για επιστημονικές και μεταπτυχιακές εργασίες τους, ενώ φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Ιόνιου Πανεπιστημίου  και του ΤΕΙ Ηπείρου κάνουν την πρακτική τους άσκηση.  Τα σχολεία επίσης  του Νομού  αξιοποιούν τη Βιβλιοθήκη  για την εκπόνηση  προγραμμάτων.

Για τον καταμερισμό της δράσης του Συλλόγου λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα:

  • ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ  ΚΑΙ  ΜΟΥΣΙΚΗ  ΣΧΟΛΗ
  • ΤΜΗΜΑ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ  ΧΟΡΩΝ (ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ)
  • ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ- ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
  • ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
  • ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ (από το 1955 εκδίδει το επιστημονικό περιοδικό    «Σκουφάς» ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, ζωντανή έκφραση των πνευματικών αναζητήσεων και προβληματισμών της όλης πνευματικής ζωής της Άρτας )